Joko tykkäät meistä Facebookissa?

 

Comments Box SVG iconsUsed for the like, share, comment, and reaction icons

”Hampaassa reikä, eikä!”

Infundibularinen karies hevosella

Infundibula on hevosen yläposkihampaassa sijaitseva puolikuumainen ja hammassementillä täyttynyt ”onkalo”. Infundibulat löytyvät vain yläposkihampaista ja niitä on kaksi kappaletta per hammas. Infundibulat näkyvät purupinnalla puolikuumaisena kellertävinä, joita ympäröi kiillereunus.

Jollain hevosilla infundibulan sementti voi olla hauraampaa, kun toisilla. Hammassementti on voinut täyttää infundibulan epätäydellisesti tai hampaan ja sementin kulumisen myötä rehu pääsee ns. kuoppaan. Rehu alkaa käymään ja sulattaan huokoista sementtiä ja muodostuu suurempi kuoppa. Suun bakteerit viihtyvät kuopassa ja kuoppa alkaa syvenemään sekä laajenemaan purupinnalla. Tämä taas haurastuttaa hammasta. Hampaasta tulee ontompi ja tämä voi altistaa hampaan halkeamiselle.

Yleisimmin infundibularista kariesta esiintyy ensimmäisessä poskihampaassa ja neljännessä poskihampaassa.

Infundibularinen karies ei välttämättä tuota kipua mutta vihlontaa ja epämukavuutta voi aiheuttaa. Ensimmäisen poskihampaan infundibularinen karies voi aiheuttaa epämukavuutta useammin koska hammas lähemmässä kontaktissa kuolaimen kanssa.

Jotta karies ei etenisi niin pitkälle hampaita voidaan paikata ja ennaltaehkäistä näin hampaan halkeaminen. Nykysuosituksen mukaan infundibuloita paikataan, kun purupinnalta on nähtävissä, että reikiintyminen on levinnyt infundibulan kiilteeseen.
Paikkauksen tarve on yleensä yli kymmenen vuotiailla hevosilla, mutta poikkeuksiakin on.

Infundibularinen karies luokitellaan asteittain 1, 2, 3, 4, ja 5. 1-2 asteen kariesta ei yleensä vielä tarvitse paikata, 3-4 paikataan. 5 asteessa hammas täytyy röntgenkuvata, jotta voidaan arvioida, onko hampaassa juuritulehdus ja onko poisto enää ainoa hoitovaihtoehto. Tarvittaessa hammas röntgenkuvataan aiemmin.

Pysyykö paikka? Mitä, suurempi reikä purupinnalla niin sen hauraampi paikka on murtumaan. Paikkauksessa käytetään kahta eri paikkausainetta. Onkalo täytetään synteettisellä sementillä ja pintapaikka on muovia. Harvoin tapahtuu niin että molemmat kerrokset irtoavat. Yleisin ongelma on, että pintapaikka halkeaa tai murtuu kun se on kulunut jauhamisen myötä. Pintapaikka on suhteellisen helppoa korjata hammastarkastuksen yhteydessä. Paikat saattavat pysyä vuosia ja tarkoitus on että kuluvat samaan tahtiin hampaan kanssa.

Toimenpide ei yleensä aiheuta kipua ja näin ollen hevonen ei tarvitse sairaslomaa.
... Näytä lisääNäytä vähemmän

Loppuvuoden aikana julkaisemme joka kuukausi tietoiskun meidän lempiaiheista eli hevosten hammashoidosta. Elokuussa kerromme yleisesti hevosten suututkimuksesta ja raspauksesta.

Pelkkä raspaus vai huolellinen suututkimus ja raspaus vain tarvittaessa?

Hevosen hammashoidon yhteydessä tarkastetaan hevosen yleisvointi silmämääräisesti. Kirjataan hevosen yleisilme ja olemus. Tunnustellaan pään ja kaulan alueen imusolmukkeet. Kuunnellaan sydän. Katsotaan leukojen liikkuvuus.

Suututkimuksessa tarkastetaan suupielet, suuontelo, kieli ja hampaat. Tutkimuksessa käytetään peiliä tai kameraa, jolloin tutkimus tehdään ns. tähystämällä eli eläinlääkäri katsoo endoskoopin (kamera) ruudulta miltä hampaat, ikenet ja poskien limakalvo näyttää.

Raspaus on toimenpide, jolla tarkoitetaan poskihampaiden kiillereunojen pyöristämistä. Sellaisten kiillereunojen, jotka ovat teräviä ”piikkejä” ja aiheuttavat limakalvohaavoja. Tällaisia voi olla yhdessä hammasrivistössä useampia tai vain yksi.
Hevonen tarvitsee teräviä kiillereunoja hampaissa jauhamiseen. Terävillä kiillereunoilla hevonen jauhaa korsirehun sopivan kokoiseksi suolistoon. Piikit, koukut, rampit ja nokat ovat kiillettä. Nämä ovat ne mitä raspataan.

Purennan korjaus. Mitä se tarkoittaa? Purennan korjauksella tarkoitetaan esimerkiksi yhden hampaan muokkaamista. Jos hevosella yksi hammas on purentaa nähden liian korkea tai väärän mallinen ja vaikeuttaa pureskelua tai kuluttaa jotain muuta hammasta liikaa sitä muokataan eli hiotaan. Tässä saa olla tarkkana koska liialla hiomisella voidaan vaurioittaa hampaan rakenteita.

Tärkeintä on tutkia suu tarkasti ja sen perusteella päättää mitä tehdään. Raspata ei välttämättä tarvitse joka suututkimuksen yhteydessä. Vain jos hampaissa on teräviä kiillepiikkejä, jotka aiheuttavat haavoja limakalvoihin. Limakalvohaavaumien syntyyn syynä voi myös olla varusteet. Kuolaimet, turparemmi tms. Tämän takia hammashoidon yhteydessä myös suitsien sekä kuolaimen tarkastus olisi hyvä tehdä. Varsinkin jos hevosella on haavoja suussa tai suupielissä.

Hevonen näyttää huonosti hammasperäiset vaivat. Hevonen voi syödä hyvin tai olla aivan normaali, vaikka hampaissa olisikin jokin ongelma.
Suosittelemme että suututkimus tehdään 2 kertaa vuodessa. Säännöllisillä tarkastuksilla voidaan ennaltaehkäistä ja puuttua ajoissa suurempien ongelmien syntyyn hevosen suuontelossa.
... Näytä lisääNäytä vähemmän

Korviimme kantautui huhua että emme tekisi enää tallikäyntejä 😁 Höpsis! Kyllä me tehdään!
Tallikäyntien ajanvarauksen suhteen suosittelemme olemaan ajoissa liikkeellä jotta saamme sinun toivoman päivän onnistumaan. Sellaisina ajankohtina kun päivämme klinikalla on täyttynyt potilaista, emme pääse täältä poistumaan.

Eilen tallikäynnillä oli potilaana mm. Vikke-poni. Vikellä ja eläinlääkärillämme Jessicalla on pitkä historia. Jessican potilaaksi Vikke on tullut jo vuonna 2013, ja siitä asti Jessica on säännöllisesti Vikkeä hoitanut. Paljon on Viken purukaluston ja terveyden eteen tehty 7 vuoden aikana 🐴

Välillä kokenutkin eläinlääkäri yllättyy kun löytyy jotain epätavallista mitä ei ole ennen nähnyt! Etuhampaan kohdalla onkin poskihampaan muotoinen epämuodostunut hammas. (Viimeiset kaksi kuvaa)

Kuvien ja ponin nimen julkaisuun on saatu lupa.
... Näytä lisääNäytä vähemmän

Kommentoi

Kiinnostaisi tietää tuo hampaan kohtalo, raspataanko sitä säännöllisin väliajoin vai otettiin pois?

Eilen palasimme kesälaitumilta takaisin töiden äärelle 😊 🐴

Meidät tavoitat klinikkamme numerosta 0400931068. Mikäli meillä on toimenpide kesken emmekä pääse vastaamaan, niin soitamme mahdollisimman pian takaisin. Voit myös jättää yhteydenottopyynnön kotisivujemme kautta.

Ajanvarauksemme on alkanut täyttymään tasaisesti jo syksyn osalta, joten varsinkin tallikäyntien tiimoilta kannattaa olla yhteydessä klinikallemme ajoissa ennen toivomaasi ajankohtaa 😊

Vielä on kuitenkin kesää jäljellä, eikös vaan ☀️🐴
... Näytä lisääNäytä vähemmän

Eilen palasimme kesälaitumilta takaisin töiden äärelle 😊 🐴 

Meidät tavoitat klinikkamme numerosta 0400931068. Mikäli meillä on toimenpide kesken emmekä pääse vastaamaan, niin soitamme mahdollisimman pian takaisin. Voit myös jättää yhteydenottopyynnön kotisivujemme kautta. 

Ajanvarauksemme on alkanut täyttymään tasaisesti jo syksyn osalta, joten varsinkin tallikäyntien tiimoilta kannattaa olla yhteydessä klinikallemme ajoissa ennen toivomaasi ajankohtaa 😊 

Vielä on kuitenkin kesää jäljellä, eikös vaan ☀️🐴Image attachment

Olemme lomalla 26.6-3.8
Peruutukset tekstiviestillä numeroon 0400931068

Aurinkoista kesää kaikille😊
... Näytä lisääNäytä vähemmän

Kommentoi

Hyvää lomaa. 👍☀️

Fina fina Micki ❤️

👍🌻

Lataa lisää